Aki pozícióba kerül, az lop. Vagy előbb – utóbb lopni fog - mondják ezt sokan. Mert hát lehet valaki becsületes, lelkiismeretes és talán még jó szakember is, de ha egyszer belekerült a politikai mókuskerekébe, akkor ott napról – napra nagyobb a kísértés, nehezebb az ellenállás. Parlamenti és kormány szinten százmilliók, milliárdok, míg önkormányzati vonalon „csak” milliós, esetleg tízmilliós összegek szédítik a nép egyszerű, becsületes képviselőjét. A legújabb, most épp százmilliós „gondba” került városatya nem más, mint az SZDSZ VII. kerületi frakcióvezetője, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Gál György. Egészen pontosan 700 milliós károkozás, valamint 1,6 milliárd forintnyi károkozás megkísérlését róják fel neki, és az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. Ügyvezetőjének, aki egyébként jogász. A képlet egyszerű: adva van egy eladásra szánt önkormányzati ingatlan. Meghirdetik, jönnek az érdeklődők, de végül mindig egy olyan cég veheti meg, amelyik valamilyen módon köthető a Kft. Ügyvezetőjéhez. (Családtag, barát, vagy épp rokon a tulajdonosa) Ez még mind semmi, hiszen messze a valós forgalmi érték alatt tehettek szert ingatlanokra, merthogy az értékbecslőt egy szolid, de nem sértő összeggel megkenték. Miután az üzlet nyélbe ütettett, néhány off-shore cég közbeiktatásával eladták az ingatlanokat olyan külföldieknek, akik már az „eredeti” meghirdetéskor is bejelentkeztek érte.  2003-ban és 2004-ben nyolc lakóházat értékesítettek ezzel a módszerrel. A nép gyermeke, Gál György a gyanú szerint 195 millió forintot kapott a „munkáért”. Az érintett Lakásépítő Kft vezetője Nagy György felesége is belekerült a buliba, csak éppen Ő volt az, aki úgy dalolt a rendőröknek, mint egy jobbfajta pacsirta. Első olvasatra azt is mondhatnánk, hogy biztosan az MSZP tervelte ki az egészet, mert a hölgyet Szíjjártó Piroskának hívják. De meg lehet nyugodni: nincs köze a FIDESZ Szíjjártó „kommunikációs” Péteréhez.
Szóval a hetedik kerületben is összelopták magukat néhányan. A helyi politikai rendszerekben jártas emberként felmerült bennem a kérdés: a gazdasági bizottság többi tagjának hogy a manóba nem tűnt fel, hogy bagóért osztogatják a frekventált helyen levő ingatlanokat? Vagy ha feltűnt, akkor miért nem szólaltak fel ellene? És ha felszólaltak, akkor miért csak most, 4-5 évvel az esetek után történik érdemi hatósági intézkedés? (Jelzem: majd minden gyanús esetnél már rég végbementek azóta a beruházások…) Nincsenek illúzióim, tudom, hogy minden szinten mennek az „ügyeskedések”. Néha egy – egy (kisebb) ügy kipattan, csámcsogunk rajta, közben pedig egy kerülettel odébb valaki más épp zsebre rak egy kis extra pénzt. Persze igazából szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a MI képviselőink, ott a nagy Parlamentben saját kezűleg – bocsánat „hangilag”, hisz névszerinti szavazás volt – szavazták meg, hogy Ők bizony szeretnének végre adózni a költségtérítésük után. Igaz, ebbe nem tarozik majd bele a szállás – juttatás, és számlát sem kell adniuk semmiről. Ja: és hát most úgy jött ki a lépés, hogy csupán 15%-os lesz ez az adó, ami a legalacsonyabb a magyar adórendszerben. Szóval hogy is van ez a pozíció meg a lopás kapcsolatáról?
Szerző: Toony  2008.11.27. 14:40 Szólj hozzá!

Dobj egy macit te is! 2009. április 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszi.blog.hu/api/trackback/id/tr84791419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása